Världspremiär Lagmarks kockroman

Här lite bilder från en mycket trevlig och smakrik kväll

Kärt besök.....

... av stammisarna Mårten och Birgitta som drog till Sköllen för att fira Mårtens 29-års dag. Tack för förtroendet och supertrevligt besök.

Visst är de väl söta, pågarna!
Visst är de väl söta, pågarna!

Mårten din filur, nu tog jag dig allt på bar gärning.....

En mycket trevlig....

... konferens med Tetra Pak avslutades med en likaledes mycket trevlig champagneprovning med Carl-Otto Ottergren. Carl-Otto driver Köpingsbergs Vingård strax norr om Ystad. Värd ett besök!

Kul på Sköllen

Ett alldeles osedvanligt trevligt gäng förgyllde vår tillvaro på Sköllen

Himmel över fälten

Överraskning

Tack Familjen Ahlin med Maria och Love i spetsen för ett överraskande uppdykande. Det var mycket kul gjort!! Vi ser fram emot nästa skojiga grej. Med den kreativiteten som spirar hos er, blir vi inte förvånade, men förhoppningsvis överraskade :-). Tack!

Jazz under Stjärnorna 2010 är avslutat

Och vilken avslutning det blev. Själv tänkte jag att i år har jag så otroligt höga förväntningar på Nils Landgren och hans Funk Unit, så jag kommer förmodligen att bli besviken. Det kan bara inte bli så bra som i fjor. Men ack vad jag bedrog mig. Vilket ös!! Jag ryser bara jag tänker på det. Ni som inte var där - får ni någon gång tillfälle att se Nils Landgren och Funk Unit, gör inte misstaget att missa dem en gång till. Ett gott råd bara.

Vädret blev fantastiskt, och det gjorde ju inte saken sämre. Lite kylslaget när timmen blev sen, men vad gjorde det? Killarna på scen värmde oss med sin musik och sin spelglädje.

Ovan en bild från den magiska kvällen

Jazz under Stjärnorna

Tommy Körberg, som vanligt FANTASTISKT bra!
Tommy Körberg, som vanligt FANTASTISKT bra!

Här några bilder från sommarens tidigare konserter

Christina Gustafsson, en jazznjutning, mycket mycket bra!
Christina Gustafsson, en jazznjutning, mycket mycket bra!

Real Group; Vilken fantastisk upplevelse
Real Group; Vilken fantastisk upplevelse

Victoria Tolstoy; Jättebra!
Victoria Tolstoy; Jättebra!

Tangocafé

Familjen Wikingsson firar 2x70 år

Stort tack för att ni valde att fira kalaset hos oss!

Eva Wadell och gänget....

Vi ber om ursäkt att där inte blev några bilder på er. Jag hade missat några inställningar på kameran och alla bilder blev alldeles svarta.
Det är alltid lika trevligt när ni är här, och vi ser redan fram emot nästa Valborg!

Ahlsell konfererar.... och lagar mat tillsammans

Mats och Morgan
Mats och Morgan

Bäst att läsa noga vad vi ska laga, resonerar Jörgen och Morgan
Bäst att läsa noga vad vi ska laga, resonerar Jörgen och Morgan

Ja, det här fixar vi lätt
Ja, det här fixar vi lätt

Bordsplacering ska det vara så klart!
Bordsplacering ska det vara så klart!

Vi måste tända ljusen
Vi måste tända ljusen

Torskrygg med pinjenötter, fetaost och rapsolja... say no more!
Torskrygg med pinjenötter, fetaost och rapsolja... say no more!

Potatismoset lägges upp....
Potatismoset lägges upp....

... och så här läcker blev varmrätten
... och så här läcker blev varmrätten

Och sist men inte minst, en toscansk äpplekaka.
Och sist men inte minst, en toscansk äpplekaka.

Lite flygbilder över Sköllen med omnejd

Gården strax över mitten är Sköllen. Bilderna är tagna 2008 av vår synnerligen gode vän Leif Hansson. Det syns inte på bilden, men Sköllen ligger på en höjd, vilket gör att utsikten över havet fullständigt tar andan ur en.

Fler fåglar

En av våra gäster, Markus Lundgren, har tagit dessa två jättefina bilder och förärat oss dem.

Rosenfink

Vi har rosenfinkar på Sköllen. 4 st har skådats i rapsfältet. Här fastnade en på bild, lite suddig, men det gällde att vara snabb med kameran.

Sedvanlig dagen-efter-Lagmark-brunsch

Tradition dagen efter Lagmarkskvällen är att gå på brunsch, denna gång inmundigades denna hos Eva Thuresson på Allé, rekommenderas varmt!
(Bilder från Lagmarkskvällen längre ner)

Hmmm, undras varför de två alltid hamnar vid grappan.... ?

Eva och Hanna gav oss en mycket trevlig eftermiddag. Här korkas det upp champagne

Tobbe delgerar arbete till Svante

Lena telefonerar

På söndagskvällen blev det en mini-Lagmarkare med de gäster som bodde kvar ytterligare en natt. Det var för övrigt våra kära stamgäster Riitta och hennes Christer som hade tagit med sig Ninni och Gunnar på en Österlen-tur. Det blev en mycket trevlig kväll

Lagmark signerar kokböcker

En smak av Toscana

Favorit i repris. Torbjörn Lagmark gästade oss för tredje gången, denna gången med temat En smak av Toscana. Passande nog eftersom vi inom kort åker på en inspirerande mat- och vinresa till Toscana tillsammans med Lagmarks.

Det började kl 19 med mingel i Konferensen. På buffén stod det några läckra smårätter; Fat med Parmaskinka, salami, vitlöksmarinerade räkor, Peccorino, grönsaksstavar, gorgonzoladippa, parmesanost, oliver.

Och vad vore Sköllen utan bubbel i glasen?, så det fanns naturligtvis stor tillgång av Pro Secco. Och för dem som föredrog god dryck utan bubblor fanns det Ornellaia le Volte (rött) och Colemasari Trisse (vitt). Och man kunde självklart smaka av alla tre om man så önskade.

Personalen showar

Matilda och Smaila

Och varför glömde jag fota resten av menyn....?

Denna var:
Picata på pilgrimsmusslor med zucchini flotte

Aubergine med basilikabakad torskrygg

Vitello tanoato

Ört- och vitlöksgrillad kalvrygg med kronärtskocka

Tre italienska ostar

Tiramisu, Vin Santo och mandelskorpor (och såååå gott det doftade i köket när Tobbe bakade mandelskorporna)

Eftersittning
Svante, Tobbe och Jan-Olof Lindsjö

En snöig vinterdag...

... i januari tog Kåge och Jean Nilsson med sig familjen till Sköllen för att fira sin 50-åriga bröllopsdag.

Guldbröllopsparet själv. 50 år med samma kvinna - som Kåge uttryckte sig - , det är verkligen något att fira! Och firades gjordes det, och självklart började vi med champagne.

Dessvärre blev det - trots fantastiskt lysande gäster - inte så många bilder. Detta berodde alltså då inte på gästerna utan på fotografen

Tack, Jean och Kåge, för det stora förtroendet att ni valde just Sköllen för att fira ert guldbröllop på!!

Nyårsafton 2009

Gåslevern är serverad
Gåslevern är serverad

Tomatgaspachon och rödbetstepanaden likaså
Tomatgaspachon och rödbetstepanaden likaså

Redo, nu väntar vi bara på att gästerna ska dricka ur champagnen

Dags för den läckra timjansorbeten
Dags för den läckra timjansorbeten

Svante i farten med desserterna
Svante i farten med desserterna

Happy New Year!! Så var det 2010
Happy New Year!! Så var det 2010

Julfest

Den 15 december packade vi bilen full med personal och for till världsmetropolen Malmö för att spela bowling.

Inget är som väntans tider
Inget är som väntans tider

Caroline visade sig vara ett riktigt bowlingproffs. Vi andra ifrågasatte om hon verkligen pluggar i Malmö, eller om hon hänger på bowlinghallen dagarna i ände

Lasse
Lasse

Marie har precis slagit ett bra slag
Marie har precis slagit ett bra slag

Ännu ett bra slag, denna gång av Matilda
Ännu ett bra slag, denna gång av Matilda

Smaila hade inte spelat på länge, det märktes dock inte
Smaila hade inte spelat på länge, det märktes dock inte

Man blir hungrig av att bowla. Detta avhjälptes med ett besök på trevliga PlockePinn i gamla chokladfabriken på Bergsgatan. Ett mycket trevligt sätt att äta. Massor av smårätter. Gott!!
Man blir hungrig av att bowla. Detta avhjälptes med ett besök på trevliga PlockePinn i gamla chokladfabriken på Bergsgatan. Ett mycket trevligt sätt att äta. Massor av smårätter. Gott!!

Mätta och glada blev vi allihopa.
Mätta och glada blev vi allihopa.

Embedded Artists

... har konferens på Sköllen. På kvällen blir det dukningstävling.

All vår början bliver svår....

Marias inspiration är på topp

Lite pilligt

Flitiga, flitiga

En sådan skaparglädje, så fint det blev

Mycket att välja på

Det är noga med glasens placering

Hmmmm, ja, det blev riktigt bra!

Det blir så grant så grant

Teamwork

Hårt arbete betalar sig, så här fint blev det ena lagets dukning

Och så här fint blev det andra lagets alster

En båt

Välförtjänt vila efter ett gott utfört arbete

Blingo lagar mat på Sköllen

Det är inte kul att skala jordärtskockor!
Det är inte kul att skala jordärtskockor!

Lite vägledning
Lite vägledning

Det är viktigt att allt blir rätt
Det är viktigt att allt blir rätt

Benny blev wild and crazy, som han själv uttryckte det, och vågade sig på ett häftigt ljusarrangemang
Benny blev wild and crazy, som han själv uttryckte det, och vågade sig på ett häftigt ljusarrangemang

Det skrivs placeringskort
Det skrivs placeringskort

Planering av menyn
Planering av menyn

Det gjorde ett av de andra lagen också, diskuterade menyn alltså.
Det gjorde ett av de andra lagen också, diskuterade menyn alltså.

Oj vad fint det blev
Oj vad fint det blev

Dessertvinet presenteras
Dessertvinet presenteras

Oh, vad ska vi välja för musik nu då?
Oh, vad ska vi välja för musik nu då?

En sådan härlig sommar vi har haft här på Österlen, och så många fantastiska konserter vi har varit på. Här kommer lite bilder från dessa

Den 16 augusti var det världspremiär med Jazz på Sköllen. Det blev så jättetrevligt så vi beslöt vid "sittande bord", eller kanske stående scen är bättre i detta sammanhanget, att detta måste bli en tradtion. Så vid ungefär samma tid nästa år har vi för avsikt att köra en liknande konsert, förhoppningsvis med samma besättning.

Musikerna var
SANDRA HEMPEL GITARR
Medlem av bl a av Nils Landgrens ”Respect"
LUTZ BÜCHNER TENORSAX
Nordtyska Radions Storband Hamburg
LUCAS LINDHOLM BAS
NDR Bigband sedan 70- talet
JANNE ”LOFFE” CARLSSON TRUMMOR
Ingen närmare presentation nödvändig
Special Guest star
NILS LANDGREN TROMBONE
Skillingepågen från Degerfors

Vilket gäng!!

Initiativtagare till denna konsert är Ulf Ahnberg

Jazz under stjärnorna avslutades den 5 augusti med Nils Landgren och Funk Unit.

Här tackas Lisa Linn och Bo Sylvén av, av Betrice Järås och Nils Landgren som fr o m 2010 tar över taktpinnen för Jazz under Stjärnorna
Här tackas Lisa Linn och Bo Sylvén av, av Betrice Järås och Nils Landgren som fr o m 2010 tar över taktpinnen för Jazz under Stjärnorna

2500 diggande åskådare, hela idrottsplatsen gungade i takt med de synnerligen medryckande rytmerna på scen

Den 29 juli var det Lill Lindfors tur att entra scenen på Jazz under Stjärnorna

Rigmor Gustafsson uppträdde på Jazz under stjärnorna den 22 juli

Den 15 juli var det Louise Hoffsten som stod på scen i Brantevik

I mitten av juli hade vi några härliga 60-talsaftnar med Love, Otto och Daniel

En sån nostalgi!!

Den 8 juli Andreas Johnsson

Dan Nilsson och Åsa Sundström blev Dan och Åsa Nilsson

Så kan det gå om man inte kan betala.... ;-)
Så kan det gå om man inte kan betala.... ;-)

Ett trevligt 80-års kalas

Sören och Karin Olofsson.....

.... med sitt glada golfgäng, damerna klädda i otroligt vackra hattar

Acke Sandin och hans hustru

hade sitt glada tennisgäng från Göteborg på återbesök

Våra stammisar Riitta och Christer

Efter att ha cyklat MASSOR med mil i motvind och uppförsbacke, har man rätt att sätta sig och vila en stund.
Henrik Frenkel och Johan Holmsäter heter modellerna

Eftersnack

Svante och Johan Holmsäter

Det var ju tråkigt att fotografen inte tänkte på att blixten slog i spegeln, men eftersom modellerna var så fotogenique, så var det ingen tvekan om att bilden skulle vara med i vårt fotoalbum

Svante önskar Johan Holmsäter och Henrik Frenkel välkomna

Let the show begin

Naturens små under

Ibland kan man nästan ta på Bornholm

Göran Månsson på Bromma kött

Göran är pappa till vår goda Månssonbergare.

Höganäshem hade en konferens hos oss med matlagning och annat kul

Våra grannar Ami och Bosse firade Bosses födelsedag tillsammans med sina goda vänner från Gotland
Våra grannar Ami och Bosse firade Bosses födelsedag tillsammans med sina goda vänner från Gotland

Herr Trägårdh och hans härliga golfgäng spelade golf, åt och drack under några dagar
Herr Trägårdh och hans härliga golfgäng spelade golf, åt och drack under några dagar

Adam Bondesson och hans trevliga golfgäng spelade också golf, åt och drack gott under några dagar.
Adam Bondesson och hans trevliga golfgäng spelade också golf, åt och drack gott under några dagar.

Prisutdelning efter golfspelet
Prisutdelning efter golfspelet

Herrskapen Johansson och Karlsson njuter en god middag efter en lång och härlig dags golfspel
Herrskapen Johansson och Karlsson njuter en god middag efter en lång och härlig dags golfspel

Hallå, hallå..... det ringer det ringer...

Fikonmarmelad och persilja

Svante och Carl-Otto

Svante och Carl-Otto Ottergren härjade loss i köket

Den gångna helgen (24-26 april), härligt vårväder med strålande sol och lika strålande gäster.

Familjen Hansson får en välkomstdrink i baren.
Familjen Hansson får en välkomstdrink i baren.

Familjen Körnell likaså, mingel i baren alltså
Familjen Körnell likaså, mingel i baren alltså

Kjörnsbergs på plats i myshörnan
Kjörnsbergs på plats i myshörnan

Munks tog plats i den andra myshörnan
Munks tog plats i den andra myshörnan

Tjejerna Björklund som tillfälligt var på rymmen från man och barn
Tjejerna Björklund som tillfälligt var på rymmen från man och barn

Lena och Håkan Sköld firade födelsedag med att relaxa och mysa
Lena och Håkan Sköld firade födelsedag med att relaxa och mysa

Kalvryggen var mör, kniven gled igenom köttet
Kalvryggen var mör, kniven gled igenom köttet

Morgon på Sköllen

En fantastisk fredagsmorgon, som tur var vaknade jag tidigt och fick uppleva den magnifikt vackra soluppgången.

Att stå alldeles stilla och lyssna på fågelkvittret i den tidiga aprilmorgonen och vänta på att fiskebåten där ute till havs ska nå fram till soluppgångsgatan i havet. Vilken stillhet! Vilken frid! Vilken livskvalitet! Att stanna upp och tänka efter, känna hur bra man mår. Att vara frisk och ha förmåga och möjlighet att uppskatta och se det stora i livet. Det är alldeles för många som inte stannar upp och känner efter. Man springer på i den stressiga vardagen, längtar till semestern då man äntligen ska umgås med familj och vänner, stressa stressa, måste hinna.... Då är inte Sköllen fel ställe att vara på.

Aprikosträdet

Så här långt har aprikosträdet i vår kryddgård kommit (24/4). Det är på god väg att fullständigt slå ut.

Rabarbern

Snart är rabarbern klar att börja skördas. Mmmm, dessa underbart goda röda stjälkar som man kan göra så mycket gott på. (24/4)

Teknos konferens

Trevliga människor, anställda på Teknos, kom från hela landet för en konferens. Samtidigt passade man på att byta chef med lite ceremonier kring detta

Vinstuthämtning

2 av vinsterna i vår vinterfrågetävling hämtades ut i helgen, dels var det Ulf och Gun-Britt Thifors som hämtade sitt första pris, en övernattning, och dels var det vinnarna i vår extra tävling, Gert och Anita Ohlin, som vann utlottningen av en övernattning genom att vara flitiga och hjälpte oss marknadsföra tävlingen till massor av sina kontakter.

Grattis till er alla fyra!!

Själv hade vi en synnerligen trevlig och gemytlig helg med dessa mysiga människor. Vi får nog ha en tävling snart igen.....

En liten amuse till välkomstchampagnen, en liten rödbetstepanade på äppleskiva Gun-Britt och Ulf Thifors laddar inför kvällens måltid Gert och Anita Ohlin myser  Lammstek med krämig potatiskaka, morotsmousse, wokad savoykål samt en god sås serverades som varmrätt

Konst i påsk på Sköllen

4 fantastiskt duktiga konstnärer blev till 6.

Vi hade 4 duktiga konstnärer inbokade på Sköllen: Åsa Lindsjö, Åke Karlsson, Julia Staszewska samt Helena Stövegård. Så fick vi hit Monica Landins helt underbara broderade väskor, vinkostymer och annat mycket trevligt, och så till sist kom möbelkonstnären Marie-Louise Runestedts underbara alster också hit. Marie-Louise gör inte bara möbler, utan också smycken i både silver och trä, fantastiskt fina ljusstakar mm.

Ägg

Har ni läst bloggen alldeles i början....? Historien om när vi beställde 2 flak ägg?

Vi är nu inne på andra högsäsongen, nåja, inte riktigt än, men påsken tillhör högsäsong tycker vi. Nu när vi kommit igång, inser vi att 1200 ägg - som vi då tyckte var så skrattretande - inte alls är någon orimlighet när det cirkulerar mycket folk. Speciellt när det är påsk och ägg används mycket i matlagning också. När vi har varit igenom några säsonger till beställer vi kanske hela lastbilsflak med ägg.

Påsken 2009

Så var påsken över för denna gången. Det blev en påsk med kanonfint väder, det tackar vi de högre makterna för. Att gästerna sedan var så otroligt trevliga blev en angenäm bonus.

Skärtorsdagens vernissage avlöstes av långfredagens strida ström av både långväga konstintresserade människor och folk som var ute och njöt av våren och bara ville se på vackra saker. Påskaftonen blev något lugnare, säkert var många bortbjudna eller skulle ha gäster hemma med allt vad det innebär med shoppande och städande.

Påskdagens besökare bestod till stor del av österlenare som var ute och såg sig omkring i den egna bygden, och det tyckte vi var väldigt roligt. Vi hoppas att vi ska kunna locka hit er igen på någon trevlig aktivitet, eller bara en god middag någon kväll.

Annandagen blev en trevlig blandning av lokala stjärnor och hitresta på väg hem som ville göra det där sista inköpet.

Summasumarum - en trevlig och givande påskhelg, till skillnad från 2008 års tidiga och snöstormiga All-time-low-påsk, som vi aldrig aldrig hoppas att det blir en repris på.

Svante sabrerar numera champagnen med spade, är man på landet, så är man. Filmsnutten ligger på vår grupp Sköllen - det ljuva livet på Österlen på Facebook. Gå gärna in där och titta på spektaklet.

"Fölse"kalas

Björn Strömqvist blev rejält avfirad av bror Ulf med hustru Helena, syster Marie med maken Mats, samt förstås fru Ninni, när han jubilerade.

En skön start på glasverandan. Födelsegrisens bror Ulf med sin Helena. Whiskyprovning vid badtunnan Men oj, var tog de vägen....? Ah, där e dom ju, i baljan! Svante sabrerar champagnen. Pang, där small korken av! Lite snack i baren efter badet Mycket god mat serverades, här är det dags för desserten

Yvonne och Jens njuter av vårsolen på utedäcket

Swedbank Helsingborg på Sköllen

Ett trevligt och nätt litet gäng - Tommy Noresson, Maria Rosengren och Per Gustafsson ansvarandes för avdelningen Stora Kunder - tog sig från Helsingborg till Sköllen för att långt från ett storstadsbankkontors distraherande liv koncentrerat arbeta i dagarna två.

Vad är väl en kväll på Sköllen....?

Den blev alldeles, alldeles underbar.
Vårt allra varmaste tack till Torbjörn Lagmark och hans fantastiska fru Lena för att de så generöst tog sig tid att komma till Sköllen och göra denna minnesvärda kväll både så trevlig och gourmetiskt upplevelsrik.
Ett lika varmt tack till alla trevliga gäster som också hade en stor roll i att kvällen blev så lyckad.



I lördags, den 28 mars, presenterade Torbjörn Lagmark Mat för ett liv i balans, den sjunde kokboken som denna glada och eminenta kock och kokboksförfattare givit ut.

Menyn var alldeles lysande. Eller vad sägs om:

Amuse Bouche

Rödbetstepanade
*
Torskfilé med fetaost och rapsolja från Österlen
*
Äggröra med tryffel
*
Laxcarpaccio
*
Halstrad anklever med havtornssirap och äpple

Hela Amuse Bouche'n njöts till en Cuvee Carl Otto, en Crement Bourgogne, lagrad 18 månader på kork. Pappa till denna är Carl Otto Ottergren i Köpingsberg strax utanför Ystad.

Middag

Tartar på pilgrimsmusslor, löjrom och vaktelägg
*
Jordärtsskockssoppa med gåsleverknäcke
*
Krabbmos
*
Till dessa 3 första rätter bjöds en Peth Wetz Gravity Riesling 2004, från Jacobsson & Söderström
*
Ragu på kalvkinder och kalvrygg
*
Här drack vi en Caroleon Prieto Picudo, Pardevalles, även denna levererad från Jacobsson & Söderström
*
Ostar från trakten
*
Vaniljmousse med rabarber
*
Till desserten njöts ett Eiswein, Riesling, Jacobsson & Söderström

Menyn var alldeles sagolik. Och det kan ju jag skriva utan att skryta, för det närmaste jag kom matlagningen var att provsmaka rätterna. Torbjörn - med Svante till sin hjälp - är en sann trollkarl när det gäller mat. Han svingade sin slev och ur sin kokbok trollade han fram den ena mer fantastiska rätten efter den andra, och han behärskar verkligen konsten att tillfredsställa först ögat och sedan smaklökarna.

Torbjörn Lagmark har varit aktiv som kock sedan 1979, och genom åren har Torbjörns matlagning blivit mer och mer fokuserad på hälsa utan att göra avkall på smak och kvalité. Det är detta hans nya bok handlar om.
Torbjörn Lagmark som under 80-talet var i final i Årets Kock, Årets Viltkock och Årets Köttkock (kom 2:a, vann aldrig någon tävling), och som dessutom gjorde ett stort antal matlagningsprogram på radio, driver sedan många år Lagmarks Gastronomi i Helsingborg, där han husar och arrangerar både catering, festvåning, gourmetmatlagning, gourmetbutik, gourmetresor och vinotek. Torbjörn brinner för att inspirera människor till ett hälsosammare liv där den kulinariska upplevelsen står i centrum, och på Lagmarks delar han med sig av allt sitt kunnande, både när det gäller matlagning och välbefinnande.

Mat för ett liv i balans
Mat för ett liv i balans är en kokbok med underbart vackra och mycket inspirerande och inbjudande bilder, som för övrigt är tagna av Lagmarks Gastronomi’s kökschef, William Sale. Boken är en komplett kokbok med 300 GI-anpassade och näringsberäknade recept på allt från frukost till dessert. Men det är inte bara en kokbok utan också en guide till hur vi ska äta för att må bra. För den som behöver gå ner i vikt innehåller den dessutom en behaglig och snabb fettförbränningsmetod utan svält och tortyr.

Boken som ges ut av Lagmarks förlag, kommer att ligga i butikshyllorna i januari 2010.
Är du intresserad av ett ex av boken, kontakta oss på Sköllen. Där har vi också ett provex som du kan bläddra i.

Gå in på Lagmarks blogg (www.lagmark.se), där kan ni titta på bilder och läsa om evenemanget på Sköllen.

Amuse Bouche En fantastisk middag

Lärkan är kommen till Österlen!!

Nu är det bekräftat, våren är här. Den 27 februari hörde vi lärkan! Underbart!

Mat- och Resmässan i Ystad

Här fanns vi på plats i Matrundans monter. Vi träffade massor med trevliga människor

Valentin, underbara Valentin

Oj, var tog han vägen.....?

Vinter på Österlen

Så kom då äntligen vintern till Österlen. Och vilken dag det blev sen!

I väntan på sommaren

MackMyra på Sköllen

Erik Bräck höll en ytterst intressant provning av MackMyras whisky.
Vi provade 6 olika sorter, från mild, med tydlig vaniljton i smak och doft, till en ruskigt rökig en.

Hmmm, det börjar luta misstänksamt.....

Qlarorna

Ett av Qlarornas synnerligen kreativa och roliga möten

Wool Star kom och visade sina fantastiska ullbäddar

Vår julgran blev verkligen optimal

Vi eldade upp den, bit för bit.

En Må-Bra-kväll i Aloe Verans tecken

Underbart, avslappnande och massor med nyttig Må-Bra-tips

Härlig bridge spelades i dagarna 2

Fler tillbakablickar....

En helg i slutet av september kom detta synnerligen glada och trevliga golfgäng från södra Skåne

Tillbakablickar på lite trevligheter som ägde rum på Sköllen i höstas

Här har vi ett gäng från Falun som gästade oss några dagar i september.

Vårt underbara danska spelmanslag

Trevliga bilder från matlagande gäster

En underbart lugn och njutbar Nyårsafton 2008

Så var då kvällen kommen. Nyårsafton. Vi hade ett trevligt gäng boende hos oss. Några hade kommit långväga ifrån. Några hade kommit några dagar tidigare och passat på och njutit av ledighet och Österlen.
Vi började på eftermiddagen med några små gourmetas och ett glas vin. Kl 19 samlades alla i baren och vi skålade i champagn. Vi hade beslutat oss för att lägga champagnen - som vi själv tyckte var väldigt god - som fördrink, då alla smaklökar är taggade, och istället dricka det mousserande vinet vid tolvslaget då man har inmundigat en del vin och fått i sig många andra smaker via maten.

I matsalen, mustigt upplyst av levande ljus, och sprakande av silver och glitter i varenda liten hörna, serverade vi en 6-rätters meny. Vinmenyn inom parentes.
Vi började med lite stekt gåslever (Alsace Pinot Gris), därefter en pilgrimsmussla med ett litet knyte av grönsaker och musslor (Ca'difrara Apogeo Riesling 2007). Sedan serverade vi en uppfriskande timjansorbet i Herrgårdsakvavit (Loka Naturell 2008). Därefter kom huvudrätten in, den bestod av kalvrygg med potatiskroketter och små sparrisknyten (Ursonia Montepulciano 2001). Efter denna serverade vi några utvalda ostar (Domaine Christian Moreau Chablis 2007) och som sista rätt bar vi in en dessert på choklad, moreller, sorbet och Havtornscheescake (Domaine du Traginer Banyuls 2006). Lagom i tid hann vi med en kopp kaffe innan det mousserande vinet serverades kl 00.00.

Då hotellet ligger uppe på en backe, var det ett fantastiskt skådespel vi fick se vid midnatt. Ett otroligt färgspektra av exploderande raketer och stämningsfulla knallar både över Simrishamn, Simris och Brantevik, och ingen som inte vet bättre skulle kunna gissa att Sverige - och hela världen med för den delen - just nu lider av en svår finanskris.....

Nyårsbordet Våra gäster lyssnar på Svante när han berättar om kvällens meny Nyårsmenyn avnjutes i matsalen Man blir alltid lite allvarligare när kameran tas fram.... Klockan är äntligen strax 00.00 och 2008 går över i 2009 Vi njuter av ett färgrikt himlaspel

Så var julen slut för denna gången

Så fort det går. Större delen av hösten ser man - jag i alla fall - fram emot de levande ljusens och de vackra psalmernas högtid - JULEN. Och så plötsligt sitter man där den 29 december, fortfarande december månad, men porslinstomtarna och de elektriska adventsljusstakarna i fönsterna börjar kännas lite dammiga och ofräscha. Känns som de gjort sitt. Men det mesta får trots detta stå kvar tills efter nyår i alla fall. För gästerna i restaurangen ikväll drog jag mig för att duka juldukning, även om jag funderade både en och två gånger innan jag släppte det, det fick bli en sanddukning istället, det bjöds på fisk så det kändes helt rätt.

En lugn, mysig, stämningsfull och - tyvärr - grön jul har vi haft i år. Thomas och Lisa - som vi köpte Sköllen av - berättade att de nästan varje vinter blev insnöade i alla fall en gång per säsong. Så mysigt det lät, tyckte jag, det har jag ända sedan dess sett fram emot. Men fortfarande 1,5 år efter vårt övertagande lyser snön med sin frånvaro. Trist. Tycker i alla fall jag. Samtidigt vet jag ju att det är många som drar en lättnadens suck över snöbristen, så jag får väl glädjas med dem istället.

Nyårsafton står för dörren, kan undras vad 2009 har i beredskap? För oss på Sköllen innebär det att vi går mot vår andra högsäsong. Mycket har vi lärt på vägen, och mycket ska vi göra annorlunda den kommande säsongen. Påsken ligger betydligt bättre 2009, vi planerar en mer organiserad konstrunda för vår del, med konstnärerna närvarande och kanske lite mer aktiviteter kring det hela.

Sedan kommer Matrundan i maj. Ska bli spännande och se hur många besökare vi får då. Det var ju första året den kördes 2008, det brukar ta några år att få fart på sådana här projekt. Så vi håller tummarna.

Hela hösten har det känts som vi går FRÅN högsäsong. En ganska behaglig känsla när man under några månader arbetat upp till 18 timmar om dagen 7 dagar i veckan. Den där fredagskvällen och helgen som man i sitt tidigare liv hade som andhål, "på lördag när vi är lediga, då ska vi..... " osv, den hade inte vi. Det var bara en enda lång rad av ändlösa arbetsdagar. Men ack så roliga och givande vi tyckte de var, tro inte annat, vi älskade varenda minut.... nåja, nästan i alla fall. Den 1 januari, och det är SNART, kommer det att kännas som det vänder och vi går MOT högsäsong. Då får jag lite svindel. Så mycket som ska planeras och göras och fixas innan säsongen får sätta igång. Hur ska vi hinna? Men så tänker jag, lugn, lugn, lugn, det är snart jul igen....

"Sjung in julen i Vallby kyrka", och det gjorde vi

Åh så juligt det var! Fantastiskt duktiga var de på att sjunga och spela för den fullsatta kyrkan, Vallby julsångare, brassensemble och solister. Och vilken repertoar sen! Alla de viktiga julpsalmerna fanns med. Och i vissa av de mest kända fick hela publiken sjunga med av liv och lust.

Det hela hade arrangerats av Vallby Konsertförening. De har för övrigt ett bra program med aktiviteter under hela året. Titta gärna in på deras hemsida, www.vallbykonsert.se .

JHL på julbord

25 händiga tjejer och killar från Järrestads Härads Lantmannaförening, den stora bygghandeln i Tommarp, la till vår stora glädje sitt julbord hos oss. Vi hoppas att ni blev riktigt mätta och belåtna.

Tjejerna på Annelund

På självaste Nobeldagen gjorde tjejerna från Annelunds förskola i Simrishamn oss den äran med ett besök, för att avtacka en av sina trogna arbetskamrater som nu tänker gå vidare till en behaglig tillvaro som pensionär.
Tyvärr slog blixten mitt i bilden, och jag har ännu inte hittat funktionen i mitt bildprogram som tar bort en sådan fadäs.

Glöggprovning - igen

Ett vinnande koncept ska man inte ändra på, så vi anlitade ännu en gång Thommy Lundström för en även denna gång uppskattad glöggprovning.

Glögg, glögg, glögg….. Glögg finns i en mångfald av smaker. Vi prövade 5 av dem; Tindra spetsad med rom, Dufvenkrooks Amore Hjortron, Blossa Blåbär, Lucia Choklad, Dufvenkrooks Special spetsad med Single Malt Whisky. Till detta provade vi 5 sorters ädelostar; Stilton från England, Roquefort Papillion från Frankrike, Pecorino Sardo från Italien, en Monte Enebro från Spanien samt en Österlen Ädel från vårt eget Österlen. Till detta sattes naturligtvis pepparkakor fram, både vanliga och tjocka Skåne-pepparkakor.

Dufvenkrooks Amore Hjortron vann omröstningen i avdelningen Kvällens Bästa Glögg.

Tillbakablickar i vintermörkret

Jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på sommaren som gick. Vi har MÅNGA roliga, tokiga, vackra mm minnen från den gångna säsongen, och det vackraste är nog när Sara och Thomas sa Ja till varandra längst ner i vår sommarfina trädgård, med släkt och vänner som åskådare och med hela Östersjön som vittne i bakgrunden. Det hade varit dåligt och ostadigt väder i några veckor, men den 16 augusti 2008 sken solen på morgonen och vackert väder förblev det hela dagen, och natten lång också för den delen. Då var det många som drog en låång suck av lättnad. Och vilken fest det sedan blev.....

Den fantastiskt vackra bruden Sara och hennes far Alla ord är överflödiga..... Svante var vigselförrättare En tom matsal.... ....blev snart full med bröllopsgäster Äntligen gifta

Qlarorna på Sköllen

Ett gäng glada Qlaror intog Sköllen på onsdagseftermiddagen för ett mycket givande Beslutsmöte. De har varit här förr och vi ser fram emot att se dem här igen.

Mycket skratt...... ... och mycket allvar

Mysigt varmt på Sköllen igen

Äntligen, äntligen.... Vi har haft lite problem med kyla på Sköllen. Det är ju alltid svårt att värma upp så här stora gamla byggnader, men vi har dessutom haft en för liten värmepanna, så här har ibland under kyliga dagar haft lite kallt här.

I tisdags kom det två käcka gubbar från Helsingborg och monterade upp en luft/luft-anläggning i matsalen. Och oj så skönt här blev. På kvällen hade vi ett litet men naggande gott gäng från Gåspennorna här på lite mat, och jag kan säga med säkerhet att de inte satt och frös medan de åt.

Glöggprovning på Sköllen

Ett glatt och trevligt gäng dök upp på Sköllen under lördagen (22/11), en del entusiaster tidigt för att spela sällskapsspel, andra lite senare för att vara med och lyssna på Den Alltid Så Underhållande Thommy Lundström, när han introducerade oss i några av årets nyheter på glöggmarknaden. Parallellt med detta roade Thommy oss med diverse skrönor och kåserier samt till och med några sanningar ur verkliga livet. Till allt detta fick vi spisa fem utvalda läckra ostar med två sorters pepparkakor.

Bodil slår med ett glatt leende ut Patriks spelpjäs i Fia med Knuff Paul och Mimma i Buzz-duell med Ingrid och Svante "Hmm, jaha, är det så det hänger ihop...." "Vilken av årets glögger var nu godast..?"

Ystad kommun, ekonomiavdelningen

Vi hade förmånen att få pyssla om ekonomerna på Ystad Kommun. 2 dagars flitigt konfererande och så lite avslappnande samvaro tillsammans

TetraPak

Ytterligare ett mycket trevligt Tetra Pak-gäng - denna gång från Telefoni och Support höll en 2-dagars konferens hos oss. Attan, inga skandaler nu heller..... Finns det bara trevligt folk på Tetra Pak?

Ingmar Bergman och hans Tetra pak

Vi hade ett mycket trevligt gäng tjejer (nåja det var bara 94% tjejer, det var faktiskt 6% kille med också) från Tetra Pak ABs Telefoni & Receptionsservice här på en 2-dagars konferens i början av september. Det showades proffesionellt och friskt, därav Ingmar Bergmans närvaro.

Tetra Pakarna skötte sig alldeles utmärkt så det finns inga skandaler att rapportera om. Tyvärr.....

Alla helgons dag - Österlen Lyser

I år höll vi en något lägre profil på Österlen Lyser än förra året. Vi tände dock ljus, marschaller och eldkorgar på gården.

Vi hade många trevliga gäster i restaurangen, bl a Kristina, Affe, Evy och Nils-Bertil, som hade varit runt och tittat på alla fina ljus och eldar och avslutade med en avkopplande middag hos oss.

Vinprovning för tjejer med Thommy Lundström

Den 30/10 hade vi en vinprovning för 13 glada tjejer.

Thommy Lundström - som sedan 18 år arbetat med inköp/försäljning och utbildning/kåseri inom drycker - lärde oss - på sitt mycket underhållande sätt - lite grunder i den stora vetenskapen vin. Vetenskap och vetenskap, det handlar ju mycket om eget tyckande naturligtvis.

Förväntningarna är höga inför provningen Aha, vitt vin.. det var gott! "och ni kan inte ana....."

-

Konferens med Skånska Comab AB

13 goa gubbar från Skånska Comab, Hässleholm, gjorde oss den äran. Först en hel dags flitigt arbete, sedan 5-kamp - under eminent ledning av Nils-Bertil, Evy och Ingela - och så belöningen för allt hårt arbete; en god middag.

Lektion 1. Detta är en pilbåge Lektion 2. Detta är ett blåsrör Ska man göra så här? Man kan också spela en liten truddelutt om man vill Nej nej, så här ska du göra Men det var väl själve den... måste alla berätta för mig hur jag ska göra? Får jag be om stööörsta möjliga tyyyyyyystnad Titta vad jag kan! Jag kan skjuta utan att titta! JA! Där satt den! Så det så Oj, hur ska detta gå? Va..?! Vi fuskade inte alls!! Joho, jag såg själv med egna ögon.... Åsså var det prisutdelning, gissa vem som vann

Onsdagen den 15 oktober

Kom att tänka på en rolig händelse från förra vintern. Vi hade beställt frukt och grönsaker och lite annat smått och gott av vår grönsaksleverantör. Leveransen kom och Svante kom ut till mig i receptionen. Han såg konstig ut, lite pilurig tyckte jag. Vi har fått ägg, sa han bara. Jaha, tänkte jag, fått ägg?? Och....??? Jag tänkte närmast på att han hade sett en höna eller nåt som lagt ägg i trädgården. Kom här ska du få se, sa Svante. Och vi hade fått ÄGG!!En hel lastbilskaravan... nåja, nu överdrev jag lite. Den beställning av 2 flak ägg som Svante gjort, dvs 2 gånger 30 ägg i vår naiva restaurang-ovana värld, hade blivit 2 gånger 600, dvs 1200 ägg. Ja, man kunde ju inte annat än att skratta åt eländet. Så om ni undrar varför det bara serverades skånsk äggakaga, omelett, pytt i panna med stekt ägg, äggamackor, pannkakor och plättar, pannacotta, ägg och sill, gubbröra och annat äggbetonat den våren, så KAN det beror på just detta.

Tisdagen den 14 oktober

Oboy vicket vackert väder.. solen lyser idau (fritt efter Peps Persson).
Jaa, vilket vackert väder det har varit idag! Helt underbart. Det är ju nästan så att man tror att det fortfarande är sommar, nåja, Brittsommar i alla fall!

Svalan är fortfarande kvar. Den 14 oktober i nådens år 2008. Eller som en god vän från Uppsala säger: Stockholmarnas år. 14 oktober, helt otroligt. Så sent har väl ingen av oss sett svalan. Har ni?

Märker ni, man blir alldeles glad i hjärtat. Allting blir så mycket lättare.

Jag är en sådan person som älskar alla årstider. Vännerna kan ibland säga: Men Ingrid, du kan väl inte sitta och längta till julen på midsommarafton! Men sån är jag. Julen är fantastiskt mysig med alla tända ljus och all stämningsfull körsång. Vintern med, man kan kura skymning utan att få dåligt samvete. Man kan ta långa promenader för att sedan krypa in i sitt lilla hem (framför öppna brasan om man nu hade haft en fungerande sådan) med en kopp varm choklad med vispgrädde. Vårvintern; när man känner hur det spritter i hela kroppen av längtan efter sol och värme, och det är så lååångt dit. Våren, när de första solstrålarna värmer ens nedkylda kropp där man sitter på uteplatsen med en jacka över axlarna med ansiktet uppåtriktat. Sommaren behöver jag naturligtvis inte ens nämna, den är ju nästan allas favorit. För oss - Svante och mig - speciellt i år, när vi driver en verksamhet som är så säsongsbunden, har den naturligtvis varit extra viktig. Inte för att vi fick ligga och lapa sol på stranden i år, - som tur var ska jag tillägga. Och nu kommer den mysiga hösten. Har sommaren varit fin har man stressat ihjäl sig. Så fort solen visar sig måste man genast packa strandväskan med termoskaffe, bredda mackor och kanelbullar, badhandduk och fara iväg. Känns det igen? Man vet ju inte om det blir fint väder i morgon... Så kommer den vilsamma hösten. Man kan bjuda hem goda vänner på muuustig Bourgundigryta med kraftigt rött vin och massor av tända ljus, och bara sitta och prata och skratta och umgås. Inomhus. Senhösten kan vara lite seg, det medger jag. Men ibland måste man ju tillåtas har lite tråkigt, eller hur? Hur ska man annars uppskatta resten av livet? Och så längtar man till december, första advent, alla ljus, lucia, åhh, så mysigt det är. Eller hur?

Hösten är myyyysig!

Eller hur? Just nu sitter jag här och planerar aktiviteter, vinprovningar, glöggprovningar, ostprovningar, oj så mycket gott det finns som man kan prova. En chokladprovning hade vi härom dagen.

Det är det som är så mysigt med hösten, man kan hitta på så mycket koseligt, inomhus. och alla levande ljus man tänder......

Lördagen den 12/10

Äntligen lördag, säger de flesta. Och så även vi. Men vår lördag ser lite annorlunda ut nu, än för lite drygt ett år sedan. Då sov man länge, och sedan satt man och njöt av en god frukost i köket med tända ljus på bordet.

Nu far vi upp ur sängen som skållade illrar kl kvart i 7, snabbt in i duschen och så över gården in på hotellet och lagar till frukost. Är det mycket folk på hotellet hinner vi inte äta vår frukost förrän vid 10-snåret - för även om vi ibland säger att vi ska stiga upp tidigare så vi hinner äta innan gästerna kommer, så blir det aldrig så. Och det vet vi när vi säger det. Ändå säger vi det.

Hasse Tellemar - som vi fortfarande kallar Ring så spelar vi - SKA spelas på radion under frukosten. Det är svenska folkets rättighet att lyssna på detta mysiga program varje lördagsmorgon, och det hör lördagsmorgonen/-förmiddagen till.

Idag är det ganska hyfsat väder. Ingen klarblå himmel med strålande sol, men ganska ljummet i luften och inget regn. Och det är bra, för i eftermiddag kommer några gäster som ska ut och cykla.

Fredagen den 10 oktober

Idag är vädret lite grått. Synd, alltid lite roligare - speciellt en fredag - när solen lyser redan på morgonen.

Ikväll har vi bara 2 gäster i restaurangen, och både Svante och jag behövs inte där ute. Det känns rätt gött, det är alltid roligt med många gäster i restaurangen, men ibland är det mysigt att hinna göra lite annat, av lite mer privat karaktär, sånt som alla ni andra som inte har restaurang kan göra en fredag. T ex dammsuga privaten (vårt namn på huset där vi bor, eller rättare sagt sover, för vi är nästan aldrig där, hotellet känns mer som hemma), nynnande till musiken som radion spelar, vända garderoben (dvs lägga undan sommarkläderna, för nu måste man väl ändå tro att sommaren är slut för i år, och ta fram höst- och vinterkläderna), och rensa ut bland kläderna. Men usch, det är så svårt. Plötsligt hittar man kläder med prislappen kvar..... Hallå! Vakna! Varför har jag inte använt den...? Känner ni igen er? Sedan börjar man plocka fram det ena plagget efter det andra som man inte använt på länge. "Hmmm, den här kan jag nog kasta, och den här. Och den här då, det var länge sedan jag hade den på mig. Åh, där är den fina som jag letat efter. Och den där skulle man ju kunna ha på maskerad. Jag måste bara prova, kul att se om man håller vikten..... Rena mannekänguppvisningen framför spegeln. Oh nej, den kan jag inte kasta, och inte den heller, den var ju snygg. Varför har jag inte haft den på mig?? Den var skitsnygg. Känns igen? Sen sitter man där med hela garderoben utdragen på soffor, sängar och stolar, och istället för att kasta och få mer plats i garderoben, har man plötsligt massor med jobb för att få in alltihopa igen. Suuuck!

Torsdagen den 9 oktober 2008

Nu är det i alla fall äntligen höst. Vi har haft en jättebra sommar, med massor av jobb och möten med massor av trevliga människor. Trots att det är lite lugnare nu när högsäsongen är över har vi fortfarande mycket att göra. Inga och Ingela - som hjälp oss hålla ordning på hotellet under sommaren - har nu lämnat oss för säsongen, och vi jobbar själva som små illrar för att hålla ställningarna.

Samtidigt vill vi försöka hinna med att göra saker som vi inte hunnit i sommar. Ska t ex försöka uppdatera hemsidan lite oftare, lägga in nya fina bilder och annat. Har för ändamålet i fråga införskaffat en fin kamera. Alltid svårt att välja när man ska köpa en sådan pryl, men jag föll för en Nikon D80. Och självklart måste man lära sig använda alla finesser på en sådan kamera. Kollade fotokurser i omgivningarna, men insåg att jag måste åka till Malmö en gång i veckan för att erhålla denna kompetens. Vi har ju fortfarande mycket att göra, så jag beslöt mig för att anmäla mig till en korrespondenskurs istället, det skulle spara mycket tid för mig, och så hade jag kunnat sitta och jobba med den när det passade in i min almanacka.

Första brevet kom, förväntansfullt slet jag upp kuvertet. Kände att nu så, nu ska jag seriöst läsa igenom varenda bokstav så jag kan bli en toppfotograf. Kanske kan jag i framtiden sälja mina bilder till de stora tidningarna där ute i världen och tjäna storkovan. :-) Sagt och gjort.

Läste intresserat igenom de första sidorna som innehöll information om vad de andra 49 kurs-breven skulle handla om. Materialet kändes något föråldrat, men jag läste flitigt vidare. Så kom jag till sista sidan. En lista med arbetsuppgifter stod uppradade. Uppgift 1: Sätt film i kameran, färg eller svart/vit spelar ingen roll....... Gissa om jag fortsatte kursen eller om jag skickade tillbaka materialet, som för övrigt var tryckt 1984.

Ingrid


Vi arbetar med

Catering, festarrangemang och bröllop, uthyrning av porslin, glas och bestick, uthyrning av kock, "Kom som gäst på din egen fest", matlagningskurser, servettbrytnings- och dukningskurser, mm

Läs i vår gästbok

Läs i vår gästbok

Funderar ni på att komma och bo på Sköllen? Gå gärna in och läs i vår gästbok under fliken Läs i gästboken och se vad andra tycker om Sköllen och sin vistelse här. Du kan också trycka på länken nedan.

Läs i Gästboken